Osakesijoittamista voi harjoittaa minkä tahansa pörssiyhtiön osakkeilla. Pörssiyhtiöllä tarkoitetaan yrityksiä, joiden osakkeet noteerataan arvopaperipörssiin pörssilistalla. Pörssiyhtiöt ovat yleensä suuria yrityksiä tai voimakkaaseen kasvuunsa rahoitusta etsiviä kasvuyrityksiä.

Pörssiyhtiöiden osakkeet ovat julkisen kaupankäynnin kohteena. Kaikissa pörsseissä ei enää tänä päivänä käytetä osakekirjoja, vaan kauppaa käydään osakkeita vastaavina arvo-osuuksina, ja kaupankäynnin tuloksena syntyvät osakesiirrot toteutetaan tilisiirtoina arvo-osuustilien kesken.

Perinteisen osakesijoittamisen aloittamiseen vaaditaan tähän tarkoitukseen soveltuva pankkitili sekä alusta, jonka avulla pääsee tekemään osakekauppaa. Ensisijoituksen suuruus riippuu hyvin paljon siitä, mihin haluaa sijoittaa. Pörssiyhtiöiden osakkeiden arvo voi vaihdella senteistä moneen tuhanteen euroon. Korkeat arvot voivat rajata aloittelevan sijoittajan vaihtoehtojen määrää, koska jos osakkeen arvo on esimerkiksi 10 000 €, jää sijoitus usein haaveeksi.

Pörssiyhtiöllä tarkoitetaan yrityksiä, joiden osakkeet noteerataan arvopaperipörssiin pörssilistalla.

Perinteiseen osakesijoittamiseen liittyy myös välityspalkkiot, jotka peritään jokaisesta toteutuneesta ostosta ja myynnistä. Näiden välityspalkkioiden suuruus vaihtelee eri sijoitusalustojen välillä. Tämä rajoittaa myös osaltaan osakesijoittamisesta haaveilevaa pulliaista, sillä kaupan arvon ollessa hyvin alhainen, voivat pankkien perimät välityspalkkiot syödä merkittävän osan voitoista.

Osakkeita myydään ja ostetaan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun päätös osakkeiden ostosta tai myynnistä on tehty, asetetaan tarjous välittäjän palveluun. Kauppa syntyy vasta kun tarjous hyväksytään. Tarjoukselle tulee asettaa rajapinta, joka määrittää millä hinnalla osake myydään tai ostetaan. Tarjouksesta riippuen kaupanteko voi kestää muutamasta sekunnista useampaan päivään. Rahojen siirtyminen käyttötilille kestää joka tapauksessa useita viikkoja. Tämäkin voi rajoittaa sijoittajan urasta haaveilevaa. Mikäli halutaan toimia markkinoilla nopeasti esimerkiksi senttien arvoisilla osakkeilla, muutamankin sekunnin viive voi olla ratkaiseva – puhumattakaan tuntien tai päivien pituisesta viiveestä.